Aleph Bokförlag

J. Sheridan Le Fanu

gront_te_cvrGRÖNT TE
Av Joseph Sheridan Le Fanu
Illustrerad av Nicolas Krizan. Efterord av Sven Christer Swahn


I Sverige är Joseph Sheridan Le Fanu (1814-73) mest känd för sin långa novell Carmilla, som stadfäste den litterära vampyrmyten som den sedan behandlades i Dracula. Le Fanu var en produktiv författare av historiska romaner och mysterieberättelser, men sitt kanske största inflytande hade han som spök- och skräckförfattare.

Grönt te är på flera sätt en betydande klassiker. I denna långnovell från 1869 utvecklar Le Fanu den psykologiska rysaren i arvet efter Edgar Allan Poe.

En engelsk pastor blir förföljd av en liten svart, ilsken apa som bara han kan se — kanske en hallucination, kanske inte. Händelserna tar lugnt avstamp i den trygga viktorianska vardagen men dras långsamt in i ”helvetets enorma maskineri”, för att använda pastorns egna ord.

Huvudperson i Grönt te är den tyske läkaren dr Martin Hesselius — världslitteraturens första ockulta detektiv. Här utges novellen för första gången på svenska.

Om Le Fanu, Grönt te och ockulta detektiver skriver konnässören Sven Christer Swahn i sitt efterord. Boken är illustrerad av Nicolas Krizan.

105 kr inkl. moms & leverans i hela Norden
57 sid.
Mjukt, laminerat omslag.
ISBN 978-91-97250-77-1

btn_cart_lg

120–160 kr i din bokaffär eller hos
Bokus / Adlibris / CDON.com / BTJ Organisation / Akademibokhandeln /
Ginza.se

Annonser