Aleph Bokförlag

J. Sheridan Le Fanu

gront_te_cvrGRÖNT TE
Av Joseph Sheridan Le Fanu
Illustrerad av Nicolas Krizan. Efterord av Sven Christer Swahn


I Sverige är Joseph Sheridan Le Fanu (1814-73) mest känd för sin långa novell Carmilla, som stadfäste den litterära vampyrmyten som den sedan behandlades i Dracula. Le Fanu var en produktiv författare av historiska romaner och mysterieberättelser, men sitt kanske största inflytande hade han som spök- och skräckförfattare.

Grönt te är på flera sätt en betydande klassiker. I denna långnovell från 1869 utvecklar Le Fanu den psykologiska rysaren i arvet efter Edgar Allan Poe.

En engelsk pastor blir förföljd av en liten svart, ilsken apa som bara han kan se — kanske en hallucination, kanske inte. Händelserna tar lugnt avstamp i den trygga viktorianska vardagen men dras långsamt in i ”helvetets enorma maskineri”, för att använda pastorns egna ord.

Huvudperson i Grönt te är den tyske läkaren dr Martin Hesselius — världslitteraturens första ockulta detektiv. Här utges novellen för första gången på svenska.

Om Le Fanu, Grönt te och ockulta detektiver skriver konnässören Sven Christer Swahn i sitt efterord. Boken är illustrerad av Nicolas Krizan.

57 sid. Medelstor text. Illustrerad.
ISBN 978-91-97250-77-1

PAPERBACK 119 kr och HARDBACK 175 kr från förlaget (limbunden rygg). Swisha till 0702249385 eller använd Alephs bankgiro 151-6178. Glöm inte adress! Och ange mail för bekräftelse & leveransinfo.  Handelsbanken — Swedbank — Nordea — SEB

I BOKHANDELN 130–190 kr (paperback).
Amazon TysklandEnglandUSABokus / Adlibris / CDON.com / BTJ Organisation /
AkademibokhandelnGinza.se

Annons