Aleph Bokförlag

Skymningstankar

skymningstankar_cvrSKYMNINGSTANKAR OCH NATTVAKOR :
SVENSKA SÄLLSAMHETER
Samlade och presenterade av Rickard Berghorn


På en grushög längst inne i valvet satt den vansinniga och höll i sin famn ett halvmurket benrangel, kring vilket några gulgråa, ursprungligen vita tyglappar fladdrade för luftdraget… Och den galna satt och vyssjade benranglet som ett litet barn och sjöng så gott hon kunde sina barndomsvisor, och i hennes förr så vilda ögon glänste nu den renaste, lycksaligaste modersglädje.

Moderskärlek bortom dödens och förståndets gränser. Vilse i ett märkligt palats irrgångar. En skuldtyngd man som förföljs av en inbillad eller spökande skarprättare. Gengångare som manifesterar sig i storstadens vimmel…

Fanns det någon svensk skräcklitteratur att tala om på 1800-talet och början av 1900-talet? Den allmänna uppfattningen svarar nej, trots att genren under samma tid var mycket populär i andra länder. Men det finns oväntat många guldkorn att hitta, bara man letar. Detta är första boken i Alephs serie ”Svenska sällsamheter”.

10 noveller av Aurora Ljungstedt (Nyårsfesten) — Anonymt skillingtryck (Gråpappersansiktet) — Zacharias Topelius (Bruden) — Selma Lagerlöf (Spökhanden) — Helena Nyblom (Nocturne) — Henning Berger (Dubbelgångaren) — Ola Hansson (Moderna spöken; Husvill) — C.J.L. Almqvist (Palatset) — Clas Livijn (Samvetets fantasi)

207 sid. Medelstor text.
ISBN 978-91-87619-01-4

PAPERBACK 146 kr och HARDBACK 214 kr från förlaget (limbunden rygg). Swisha till 0702249385 eller använd Alephs bankgiro 151-6178. Glöm inte adress! Och ange mail för bekräftelse & leveransinfo. Handelsbanken — Swedbank — Nordea — SEB

I BOKHANDELN 170–200 kr (paperback). Amazon TysklandEnglandUSA /
Bokus / Adlibris / CDON.com / BTJ Organisation / Akademibokhandeln /
Ginza.se

UR RECENSIONER
”Berghorn lyfter i denna tradition fram några av dessa ignorerade författare i ljuset, som Aurora Ljungstedt och Henning Berger, och placerar andra mer väletablerade klassiker som Almquist, Lagerlöf och Ola Hansson i ett skräcksammanhang. Det är läsvärda texter och ett nödvändigt försök till upplysning och upprättelse för en ringaktad genre.” — Lars Kennebjörk i Bibliotekstjänsts häfte 15101330.

”Den spöklika händelsen i balsalen vid tolvslaget på nyårsaftonen hos Aurora Ljungstedt och visionen av två olyckliga älskande i en dimsyn hos Helena Nyblom har genuin tidsmässig spökstuns […] Zacharias Topelius […] ‘Bruden’ (1846) är en riktigt ruskig historia i denna antologi […] Eftersom antologin kallas Svenska sällsamheter 1 kan vi förvänta oss en Svenska sällsamheter 2, vilket jag ser fram emot.” — Bertil Falk i Tidningen Kulturen 2014-05-21.

Annons