Aleph Bokförlag

Mörkrets makter

morkrets_makter_cvrMÖRKRETS MAKTER
Av Bram Stoker och A–e

Läs artikel
om boken


”Mörkrets makter är en av de största upptäckterna i Draculas långa historia…”

Så skriver skräck- och vampyrexperten John E. Browning i förordet. Detta är en unik version av Bram Stokers bloddrypande mästerverk. Den publicerades i Sverige 1899, en tegelstensroman dubbelt så lång som klassikern från 1897. Men också betydligt mer våldsam och erotisk.

Det råder inte mycket tvivel om att Bram Stoker själv var delaktig — avsiktligt eller oavsiktligt — i tillkomsten av Mörkrets makter. Här finns ett myller av scener och karaktärer som går att hitta i Stokers arbetsanteckningar till Dracula, men som ströks till den slutliga versionen. Forskare har dragit slutsatsen att denna svenska roman redigerades med ett tidigt utkast till Dracula som grund. Den översattes sedan till isländska i en drastiskt förkortad och urvattnad version, Makt myrkranna — men detta är alltså originalet!

Både fans av Dracula och nya läsare får här en mycket annorlunda berättelse att fördjupa sig i, med ett helt nytt slut. Greve Draculitz (som han heter i romanen) har inte bara för avsikt att sprida vampyrsläktet över världen; han konspirerar med makthavare för att skapa en fascistisk världsordning där hedniska gudar ska dyrkas i blodsriter. Och i grevens slott vandrar den ”vita damen”, en underbart vacker kvinna som ständigt söker locka advokatbiträdet Thomas Harker i fördärvet med sina ”kyssar”.

Romanen i oförkortat skick, samt presentationer och analyser — John Edgar Browning: Förord — Rickard Berghorn: Draculas väg till Sverige — Bram Stoker ”i svensk bearbetning av A–e”: Mörkrets makter

416 sid. A5 i tvåspalt, liten text.
ISBN 978-91-87619-10-6

PAPERBACK 179 kr och HARDBACK 266 kr från förlaget (limbunden rygg). Swisha till 0702249385 eller använd Alephs bankgiro 151-6178. Glöm inte adress! Och ange mail för bekräftelse & leveransinfo. HandelsbankenSwedbankNordeaSEB

I BOKHANDELN 215–279 kr (paperback, limbunden rygg)
Amazon TysklandEnglandUSABokus / Adlibris PrivatOrganisation / CDON.com / BTJ Organisation / Akademibokhandeln.se / Ginza.se

UR RECENSIONER
”Men intressantast med ‘Mörkrets makter’ är ändå de politiska inslagen. Det är slutet av 1800-talet, en tid när anarkistiska bombdåd var vanliga i Europa. ‘Mörkrets makter’ låter Draculitz vara vagt affilierad med den tidens anarkister, men utifrån en övermänniskoideologi där ‘De Starka’ ska bestämma över alla ynkliga bleknosar. Ingen fånig demokrati och onödig moral ska begränsa utvecklingen, tvärtom ska de individer som har förutsättningar och begåvning få blomstra i full frihet.” — Lotta Olsson i Dagens Nyheter Kultur 14/1 2018.

”Originalmanuskriptet [till Mörkrets makter] är förlorat vilket gör upptäckten smått sensationell för Dracula-forskningen som genom en svensk översättning får inblick i en förlaga som var dubbelt så lång som den färdiga romanen och som uppvisar avsevärda skillnader. Även för vanliga Dracula-fans är det fascinerande läsning. Den är våldsammare och mer explicit erotisk och har förbryllande och intressanta inslag av politisk thriller. […] Rickard Berghorn sprider i sitt förord föredömligt textkritiskt ljus över gåtan och den närmast absurda utgivningspremissen. Med noggranna och relevanta resonemang gör han boken än mer till en textkritisk deckare. […] en mycket läsvärd bok.” — Johan Kennebjörk i BTJ-häftet nr 5, 2018.

Annons