Aleph Bokförlag

Mörkrets makter

morkrets_makter_cvrMÖRKRETS MAKTER
Av Bram Stoker

Läs artikel
om boken


”‘Mörkrets makter’ är en av de största upptäckterna i Draculas långa historia…”

Så skriver skräck- och vampyrexperten John E. Browning i förordet. Detta är en unik version av Bram Stokers bloddrypande mästerverk. Den publicerades i Sverige 1899, en tegelstensroman dubbelt så lång som klassikern från 1897. Men också betydligt mer våldsam och erotisk.

Det råder inte mycket tvivel om att Bram Stoker själv var delaktig — avsiktligt eller oavsiktligt — i tillkomsten av Mörkrets makter. Här finns ett myller av scener och karaktärer som går att hitta i Stokers arbetsanteckningar till Dracula, men som ströks till den slutliga versionen. Forskare har dragit slutsatsen att denna svenska roman redigerades med ett tidigt utkast till Dracula som grund. Den översattes sedan till isländska i en drastiskt förkortad och urvattnad version, Makt myrkranna — men detta är alltså originalet!

Både fans av Dracula och nya läsare får här en mycket annorlunda berättelse att fördjupa sig i, med ett helt nytt slut. Greve Draculitz (som han heter i romanen) har inte bara för avsikt att sprida vampyrsläktet över världen; han konspirerar med makthavare för att skapa en fascistisk världsordning där hedniska gudar ska dyrkas i blodsriter. Och i grevens slott vandrar den ”vita damen”, en underbart vacker kvinna som ständigt söker locka advokatbiträdet Thomas Harker i fördärvet med sina ”kyssar”.

Romanen i oförkortat skick, samt presentationer och analyser — John Edgar Browning: Förord — Rickard Berghorn: Draculas väg till Sverige — Bram Stoker ”i svensk bearbetning av A–e”: Mörkrets makter

179 kr inkl. moms & leverans i hela Norden
416 sid. A5 i tvåspalt, trådbindning.
Mjukt, laminerat omslag.
ISBN 978-91-87619-10-6

btn_cart_lg

215–279 kr i din bokaffär eller hos
Bokus / Adlibris PrivatOrganisation / CDON.com
/ BTJ Organisation / Akademibokhandeln.se / Ginza.se

UR RECENSIONER
[Citat läggs ut efterhand]

 

Annonser